Słodko dziś było w Naszym Domu, gdyż z okazji Dnia Śliwki przygotowaliśmy pyszny śliwkowy deser. Po degustacji każdy z nas podzielił się wrażeniami oraz opinią na temat tego polskiego i jakże pysznego owocu.

Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin. Owoc ten zawiera, bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik.

 

„Śliwka tu, śliwka tam

pyszny deser ze śliwką mam

absolutnie wyjątkowy

każdy zjeść go jest gotowy

podniebienie nam łaskocze

…chyba po dokładkę skoczę !!!”

Tagged with →  
Share →